Lucuma je asi 15 metrů vysoký strom (Pouteria Lucuma) s oválnými nazelenavými plody se světle žlutou dužninou. Pochází z Peru a je dnes rozšířená i v jiných zemích se subtropickým klimatickým pásmem, například v Ekvádoru a v Chile. Její růst se datuje až do pravěku a při archeologických výzkumech bylo zjištěno, že byla vyobrazována v malbách na zdech a keramice.
Lucuma se v zemích, kde roste, používá od nepaměti jako přírodní sladidlo bez prokázaných vedlejších účinků. Tím ale její užitečnost zdaleka nekončí.
• Plody lucumy obsahují beta-karoten, vitamíny ze skupiny B, minerály (železo, fosfor, vápník, draslík), vlákninu.
• Jsou také výborným antioxidantem, a to díky nenasyceným mastným kyselinám (linolová, linoleová, palmitová), které nás ochraňují před působením volných radikálů z našeho okolí.
• Lucuma také podporuje imunitní systém a má protizánětlivé účinky.
• Pozitivně ovlivňuje činnost srdce a funkčnost cév a mozkovou činnost.
• Preventivně působí na správnou funkci kloubů a chrupavek.
• Pomáhá ke snížení hladiny cholesterolu v krvi.
• Obsažené látky snižují obsah cukru a harmonizují krevní tlak.
Z vitamínu skupiny B je podstatný B3-niacin, který ovlivňuje činnost řady enzymů, které působí na metabolismus, na činnost nervového a trávícího systému a na produkci pohlavních hormonů.
Ovocné plody se v Jižní Americe zpracovávají i v kosmetickém průmyslu k výrobě přípravků na regeneraci kůže a její ochranu, k hojení ran a regeneraci tkání.
Usušená a rozemletá lucuma prášek se prodává v BIO kvalitě a je vhodná k zvýraznění a oslazení doma vyráběné zmrzliny, k přípravě sladkých dezertů a dalších sladkostí. Velice dobře se doplňuje s mlékem při výrobě chutných koktejlů. BIO prášek je také vhodný do dětských příkrmů, obilných kaší a cereálií s mlékem a do jogurtů.
Splňuje všechny náročné požadavky na stravu, kterou požadují vegetariáni, vegani a propagátoři RAW stravy. Jako sladidlo lze prášek využit všude tam, kde nesmí být lepek a použití mohou zkusit i lidi s cukrovkou a těhotné a kojící ženy.