Site Loader

Ať se nám to líbí nebo ne, léto nám již pomalu mává na rozloučenou. Nezbývá nám než se rozloučit se zmrzlinami, grilovačkami a čerstvým ovocem a přivítat novou realitu podzimu. Podzim, přestože nebývá vítán zrovna s nadšením, s sebou přináší mnoho nového a zejména chutného.
Zaměřme se nyní na potraviny, které jsou v tomto ročním období nejen vhodné ke konzumaci, ale i esteticky příjemné. Různé druhy ovoce, zeleniny nebo přímo konkrétní pokrmy, ve vás navodí překvapivě autentickou podzimní atmosféru a příjemně vás zahřejí o chladných podzimních večerech.
 dýňová polévka
Ovoce
Na podzim si užíváme hlavně jablka a hrušky. Ze sušeného ovoce jsou velmi oblíbené třeba rozinky, sušené švestky, sušené brusinky. Z toho všeho můžete upéct třeba lahodný štrúdl. Nebojte se experimentů a provoňte svůj dům skořicí.
Zelenina
Pro tuto sezónu jsou typické především dýně. Na všechny způsoby. Kromě toho se nebojte využít brambory, batáty neboli sladké brambory, patisony, rajčata a papriky. Z těchto ingrediencí se vám bude skvěle tvořit v kuchyni. Zejména oblíbené bývají zeleninové polévky, ideálně s velmi hustou, krémovou konzistencí. Máte-li chuť na studenou kuchyni, zvolte třeba pomazánku z pečené zeleniny. Zkuste nevynechat ani červenou řepu a mrkev – důležité zdroje celoročního zdraví.
Luštěniny
V kuchyni se teď velmi vyplatí využívat hrách, čočku, červenou čočku nebo třeba cizrnu. Všechny luštěniny se skvěle kombinují např. s kari nebo ještě navíc s kokosovým mlékem. Luštěniny jsou velmi zdravé a především syté.
dekorativní zelenina
Doplňky stravy
Vzhledem k tomu, že nás možná na určitou dobu opustí slunce, snažte se pravidelně posilovat svou imunitu. Volte správné potravinové doplňky a vitamíny. Kromě klasických léčiv se můžete zaměřit i na přirozené zdroje vitamínů a důležitých látek v těle, jako jsou např. ořechy, chia semínka, sušené ovoce a také různé ovocné a zeleninové šťávy nebo smoothies.